Международная олимпиада 9 класс английский язык

Международная олимпиада проходила в ноябре 2014 года, в ней приняло участие 11620 учащихся с разных уголков нашей страны и ближнего зарубежья, и 112 из них стали финалистами.

Эта олимпиадные задания предлагаются учителям английского языка и родителям учеников. Они могут быть использованы на уроках по английскому языку для 9 класса и во внеурочной деятельности.

Представленные задания помогают проверить не только знания программного материала, но и актуализировать знания и повысить познавательный интерес к предмету. Работа содержит таблицу правильных ответов и критерии оценивания.

1. Choose the best answer for each sentence

I _______write an article on English grammar tonight, but I have a bad headache.

  • А) had better
  • Б) ought
  • В) should

2. Choose the correct modal verb:

I got sick, and my mom said that I ________________ go to school today.

  • А) need
  • Б) don't need
  • В) needn't
  • Г) ought not to

3. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity. Note that in some sentences more than one variant is possible.

He _____ ________ yesterday, so he went to the movies with us. 

  • А) didn’t have to study
  • Б) didn’t need to study
  • В) needn't study
  • Г) needn't have studied

4. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

I can’t find my car keys. I _______ them in my office.

  • А) should leave
  • Б)   must have left
  • В) ought to have left

5. Choose the correct form of the verb:

My friend Moira stopped ... whole milk because she is on a diet. 

  • А) to buy
  • Б) buying
  • В) buy
  • Г) to be bought

6. Choose the correct verb form to complete the sentences.

The sign says, “No parking”. That means you _______ to leave your car here.

  • А) mustn’t
  • Б) cannot
  • В) don't have to

7. Choose the most appropriate answer expressing request

_________ buying two loaves of bread on your way home?

  • А) would you mind
  • Б) would you
  • В) will you mind

8. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

You_____ stay in your room because I say so.

  • А) should
  • Б) would
  • В) will

9. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity.

We _____ waited, they didn’t come.

  • А) didn't need to
  • Б) didn't have to
  • В) needn't have 

10. Which of the following sentences is correct?

  • А) I ought to not go.
  • Б) I ought not to go.
  • В) I don′t ought to go.
  • Г) I ought to don′t go.

11. Choose the best answer for each sentence

You _______ come here again or I’ll report you to the police!

  • А) shouldn’t to
  • Б) ‘d better not
  • В) oughtn’t to

12. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

You_____ leave this house immediately.

  • А) must
  • Б) would
  • В) are

13. Choose the best answer for each sentence

You ________ pack too much or you will have to take it out at the airport!

  • А) had not better
  • Б) better not
  • В) had better not

14. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity. 

You _____  a ticket. I had an extra one just in case.

  • А) needn't have bought
  • Б) didn't need to buy
  • В) needn't to buy
  • Г) didn't have to buy

15. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

It is 10:00 a.m. He ______ in the office now.

  • А) will be
  • Б) must be
  • В) should have been

16. Choose the most appropriate answer expressing request

Would you mind if I _________ your dictionary for an hour or so?

  • А) would borrow
  • Б) will borrow
  • В) borrowed

Международная олимпиада по английскому языку (9 класс) - ответы

Номер заданияПравильный ответ
1 В
2 В
3 АБ
4 Б
5 Б
6 Б
7 А
8 В
9 В
10 Б
11 Б
12 А
13 В
14 А
15 Б
16 В