Международная олимпиада по английскому языку 6 класс

Международная олимпиада проходила в сентябре 2015 года, в ней приняло участие 10708 учащихся с разных уголков нашей страны и ближнего зарубежья, и 127 из них стали финалистами.

Эта олимпиадные задания предлагаются учителям английского языка и родителям учащихся. Они могут быть использованы на уроках по английскому языку для 6 класса и во внеурочной деятельности.

Тесты помогают проверить не только знания планового материала, но и актуализировать знания и повысить познавательный интерес к предмету. Работа содержит правильные ответы и критерии оценивания.

1. Sochi was … as a fashionable resort area under Joseph Stalin.

  • А) build
  • Б) situated
  • В) remanded
  • Г) established

2. Choose the correct form of the verb:

I knew that my sister ________ a problem.

  • А) have
  • Б) has
  • В) had

3. Complete the sentence:

How old are my children? The younger _________ is four and the older __________
is seven.

  • А) ones/one
  • Б) ones/ones
  • В) one/one
  • Г) one/ones

4. Finish the sentence:

We are rich, _______ ?

  • А) are we
  • Б) do we
  • В) aren't we
  • Г) don't we

5. The history of Sochi

Sochi situated  in Krasnodar Krai just north of the southern Russian border. In 1838, the fort of Alexandria, renamed Navaginsky a year later, was founded at the mouth of the Sochi River as part of the Black Sea Coastal Line. After the fall of Circassia, and the Russian Massacres against the majority Muslim Circassian tribes in 1864, 90% of the survivors of these tribes were forced to leave Circassia again to the Ottoman Empire with their brothers in faith such as Chechens, Dagistans, Balqars,etc. Sochi was established as a fashionable resort area under Joseph Stalin, who had his favourite dacha built in the city. Following Russia's loss of the traditionally popular resorts of the Crimean peninsula Sochi emerged as the unofficial summer capital of the country.

Choose the right variant:
•         Sochi situated  in Krasnodar Krai just north of the ... Russian border.

  • А) southern
  • Б) western
  • В) northern
  • Г) eastern

6. 1. Read the dialogue.

Tour guide: Good afternoon, ladies and gentlemen and welcome to this fantastic tour of London by bus. My name’s Greg and I’m your guide this afternoon on our tour of London. As you can see, we’re on an open-top bus, so you can see all the attractions from your seat and you don’t need to walk anywhere. And please don’t worry about the rain, I’m sure it’ll stop soon. A-a-and please ask any questions at any time.
Tourist 1: I have a question.
Tour guide: Yes?
Tourist 1: Do you have extra umbrellas? I mean, if it rains a lot.
Tour guide: Err, no, we don’t have any extra umbrellas, but don’t worry, I’m sure the rain will stop soon. Right, OK, so where are we going on our wonderful tour? Well, the tour takes two hours and we are going to visit all the famous sites. First we’ll see Madame Tussauds, the museum with wax models of famous people and celebrities, then we’ll drive along the most famous shopping street in the world, Oxford Street. After that we’ll see the famous clock Big Ben and The Houses of Parliament. As we drive along the river you’ll see the popular attraction, the London Eye, from which you can see the whole city on a sunny day. Then we’ll see Tower Bridge and the famous Tower of London before arriving at Buckingham Palace, just in time for a cup of tea with the Queen.
Tourist 2: Is that included in the tour? A cup of tea with the Queen?
Tour guide: Err, well, no, not exactly, but there’s a lovely café near the palace where you can get a cup of tea. (Sound of a storm right overhead, loud thunder and very heavy downpour)
Tourist 1: I have another question.
Tour guide: Yes?
Tourist 1: Can we have our money back? We’re getting off the bus.
Tour guide: Err, well, you see ... Quick! Run! Everyone off the bus! ...


2.Read the questions and choose the correct answer.

You can see great views of London from ___________.

  • А) Oxford Street
  • Б) Tower of London
  • В) Tower Bridge
  • Г) London Eye

7. Choose the correct word:

When I was younger, I________ paint for 2 hours every day

  • А) would
  • Б) will
  • В) was

8. Complete the sentence:

A boy _________ sister is in my class was in the bank at that time.

  • А) who
  • Б) which
  • В) whose

9. Choose the corect option:


Ted used to _________ my best friend, but he lives in Canada now.

  • А) is
  • Б) are
  • В) be
  • Г) being

10. Choose the correct word:

This is the bank _______ was robbed yesterday.

  • А) who
  • Б) which
  • В) whose

11. Choose the correct pronoun:

James went to the game with Susan and ___.

  • А) me
  • Б) I
  • В) We

12. Complete the sentence:

The man ________ robbed the bank had two pistols.

  • А) who
  • Б) which
  • В) whose

13. 1. Read the dialogue.

Tour guide: Good afternoon, ladies and gentlemen and welcome to this fantastic tour of London by bus. My name’s Greg and I’m your guide this afternoon on our tour of London. As you can see, we’re on an open-top bus, so you can see all the attractions from your seat and you don’t need to walk anywhere. And please don’t worry about the rain, I’m sure it’ll stop soon. A-a-and please ask any questions at any time.
Tourist 1: I have a question.
Tour guide: Yes?
Tourist 1: Do you have extra umbrellas? I mean, if it rains a lot.
Tour guide: Err, no, we don’t have any extra umbrellas, but don’t worry, I’m sure the rain will stop soon. Right, OK, so where are we going on our wonderful tour? Well, the tour takes two hours and we are going to visit all the famous sites. First we’ll see Madame Tussauds, the museum with wax models of famous people and celebrities, then we’ll drive along the most famous shopping street in the world, Oxford Street. After that we’ll see the famous clock Big Ben and The Houses of Parliament. As we drive along the river you’ll see the popular attraction, the London Eye, from which you can see the whole city on a sunny day. Then we’ll see Tower Bridge and the famous Tower of London before arriving at Buckingham Palace, just in time for a cup of tea with the Queen.
Tourist 2: Is that included in the tour? A cup of tea with the Queen?
Tour guide: Err, well, no, not exactly, but there’s a lovely café near the palace where you can get a cup of tea. (Sound of a storm right overhead, loud thunder and very heavy downpour)
Tourist 1: I have another question.
Tour guide: Yes?
Tourist 1: Can we have our money back? We’re getting off the bus.
Tour guide: Err, well, you see ... Quick! Run! Everyone off the bus! ...


2.Read the questions and choose the correct answer.

Oxford Street is a famous street for ___________.

  • А) business
  • Б) offices
  • В) shopping
  • Г) banks

14. Complete the sentence:

Many homes were _______________ by the hurricane.

  • А) destructed
  • Б) destroyed
  • В) injured

15. Complete the sentence:

Small pellets of ice that fall from the sky during a storm are called _____________.

  • А) hail
  • Б) rain
  • В) fog
  • Г) snow

16. Complete the sentence:

The new mobiles are much lighter than the old _______ 

  • А) one
  • Б) ones
  • В) phone
  • Г) phones

17. Choose the correct form of the verb:

He said he ________ in Moscow since 2005.

  • А) lived
  • Б) has lived
  • В) had lived

18. Choose the correct word:

He has ___ arrived.

  • А) yet
  • Б) already
  • В) since

Международная олимпиада по английскому языку (6 класс) - ответы

Номер заданияПравильный ответ
1 Г
2 В
3 В
4 В
5 А
6 Г
7 А
8 В
9 В
10 Б
11 А
12 А
13 В
14 Б
15 А
16 Б
17 В
18 А