Муниципальная олимпиада английский язык 9 класс

Муниципальная олимпиада проходила в октябре 2013 года, в ней приняло участие 1389 учащихся с разных уголков нашей страны и ближнего зарубежья, и 166 из них стали финалистами.

Эта олимпиадные задания предлагаются учителям английского языка и родителям школьников. Они могут быть использованы на уроках по английскому языку для 9 класса и во внеурочной деятельности.

Представленный комплект вопросов помогают проверить не только знания планового материала, но и актуализировать знания и повысить познавательный интерес к предмету. Работа содержит правильные ответы и критерии оценивания.

1. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

They live in a very big house. They _______ rich.

  • А) must be
  • Б) are
  • В) should be

2. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity. 

You _____  a ticket. I had an extra one just in case.

  • А) needn't have bought
  • Б) didn't need to buy
  • В) needn't to buy
  • Г) didn't have to buy

3. Choose the best answer for each sentence

You ________ pack too much or you will have to take it out at the airport!

  • А) had not better
  • Б) better not
  • В) had better not

4. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

You_____ leave this house immediately.

  • А) must
  • Б) would
  • В) are

5. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

Children, why are you still watching TV?
You_____go to bed!

  • А) shall
  • Б) would
  • В) must

6. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

It is 10:00 a.m. He ______ in the office now.

  • А) will be
  • Б) must be
  • В) should have been

7. Choose the correct verb form to complete the sentences.

The sign says, “No parking”. That means you _______ to leave your car here.

  • А) mustn’t
  • Б) cannot
  • В) don't have to

8. Choose the best answer for each sentence

My mother isn’t feeling well, so I told her that she ______ to the doctor.

  • А) ought
  • Б) ought go
  • В) ought to go

9. Choose the most appropriate answer expressing request

_________ buying two loaves of bread on your way home?

  • А) would you mind
  • Б) would you
  • В) will you mind

10. Choose the most appropriate answer expressing request

_________ you open the window, please?

  • А) can’t
  • Б) will
  • В) could

11. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity. Note that in some sentences more than one variant is possible.

He _____ ________ yesterday, so he went to the movies with us. 

  • А) didn’t have to study
  • Б) didn’t need to study
  • В) needn't study
  • Г) needn't have studied

12. Choose the correct form of the verb:

She wouldn't have yawned the whole day if she _______ late last night.

  • А) doesn't stay up
  • Б) didn't stay up
  • В) Hadn't stayed up

13. Which of the following sentences is correct?

  • А) I ought to not go.
  • Б) I ought not to go.
  • В) I don′t ought to go.
  • Г) I ought to don′t go.

14. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity.

There are plenty of tomatoes in the fridge. You _____ buy any.

  • А) needn't
  • Б) don't need to
  • В) don't have to

15. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

Try calling him in the evening. He ________ home by eight.

  • А) must be     
  • Б) should be
  • В) will be

16. Choose the correct modal verb:

She________________ leave home at eight every morning.

  • А) have to
  • Б) has to
  • В) must 
  • Г) need

Муниципальная олимпиада по английскому языку (9 класс) - ответы

Номер заданияПравильный ответ
1 А
2 А
3 В
4 А
5 В
6 Б
7 Б
8 В
9 А
10 В
11 АБ
12 В
13 Б
14 А
15 Б
16 Б