Районная олимпиада английский язык 9 класс

Районная олимпиада проходила в октябре 2015 года, в ней приняло участие 5474 учеников с разных уголков нашей страны и ближнего зарубежья, и 107 из них стали финалистами.

Данные материалы предлагаются учителям английского языка и родителям учащихся. Они могут быть использованы на уроках по английскому языку для 9 класса и во внеурочной деятельности.

Представленные задания помогают проверить не только знания школьного материала, но и повторить знания и повысить познавательный интерес к предмету. Работа содержит ответы и критерии оценивания.

1. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

I can’t find my car keys. I _______ them in my office.

  • А) should leave
  • Б)   must have left
  • В) ought to have left

2. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity.

There are plenty of tomatoes in the fridge. You _____ buy any.

  • А) needn't
  • Б) don't need to
  • В) don't have to

3. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

______ you wait in another room, please.

  • А) must
  • Б) would
  • В) shall

4. Choose the best answer for each sentence

You ________ pack too much or you will have to take it out at the airport!

  • А) had not better
  • Б) better not
  • В) had better not

5. Choose the correct modal verb:

You ________________ come to work in time.

  • А) have to
  • Б) has to
  • В) must
  • Г) need

6. Choose the correct modal verb:

I got sick, and my mom said that I ________________ go to school today.

  • А) need
  • Б) don't need
  • В) needn't
  • Г) ought not to

7. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity.

We _____ waited, they didn’t come.

  • А) didn't need to
  • Б) didn't have to
  • В) needn't have 

8. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

It is 10:00 a.m. He ______ in the office now.

  • А) will be
  • Б) must be
  • В) should have been

9. Choose the most appropriate answer expressing request

Would you mind if I _________ your dictionary for an hour or so?

  • А) would borrow
  • Б) will borrow
  • В) borrowed

10. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

They live in a very big house. They _______ rich.

  • А) must be
  • Б) are
  • В) should be

11. Choose the most appropriate answer expressing request

_________ you open the window, please?

  • А) can’t
  • Б) will
  • В) could

12. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

Try calling him in the evening. He ________ home by eight.

  • А) must be     
  • Б) should be
  • В) will be

13. Choose the most appropriate answer expressing request

_________ buying two loaves of bread on your way home?

  • А) would you mind
  • Б) would you
  • В) will you mind

14. Choose the correct form of the verb:

You ________ buy cigarettes in British Columbia unless you are 18 years of age. That is the law.

  • А) don’t have to buy
  • Б) cannot
  • В) needn't
  • Г) mustn't

15. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

You_____ stay in your room because I say so.

  • А) should
  • Б) would
  • В) will

16. Choose the most appropriate answer expressing request

Betty, ________ help me with this grammar exercise, please

  • А) do you mind
  • Б) can you
  • В) would you be so kind as to

17. Choose the correct form of the verb:

My friend Moira stopped ... whole milk because she is on a diet. 

  • А) to buy
  • Б) buying
  • В) buy
  • Г) to be bought

18. Which of the following sentences is correct?

  • А) I ought to not go.
  • Б) I ought not to go.
  • В) I don′t ought to go.
  • Г) I ought to don′t go.

Районная олимпиада по английскому языку (9 класс) - ответы

Номер заданияПравильный ответ
1 Б
2 А
3 Б
4 В
5 В
6 В
7 В
8 Б
9 В
10 А
11 В
12 Б
13 А
14 Б
15 В
16 Б
17 Б
18 Б