Районная олимпиада по английскому языку в 10 классе

Районная олимпиада проходила в сентябре 2015 года, в ней приняло участие 14723 школьников с разных уголков нашей страны и ближнего зарубежья, и 53 из них стали финалистами.

Эта олимпиадные задания предлагаются учителям английского языка и родителям учеников. Они могут быть использованы на уроках по английскому языку для 10 класса и во внеурочной деятельности.

Представленный тестовый комплект помогают проверить не только знания планового материала, но и актуализировать знания и повысить познавательный интерес к предмету. Работа содержит таблицу правильных ответов и критерии оценивания.

1. Choose:

Steven is talking ___ his girlfriend ___ the phone.

  • А) with/by
  • Б) about/in
  • В) to/on

2. Choose:

I couldn’t see the film because the woman ___________________ me was wearing a big hat.

  • А) in front of
  • Б) next to
  • В) behind

3. Choose:

We can’t play tennis ____________ the rain.

  • А) because of
  • Б) in spite of
  • В) except for

4. Choose the correct prefix in each case.

You can get a bad stomach from __eating.

  • А) mis-
  • Б) over-
  • В) under-

5. Choose the correct form of the word:

You are almost _______________ your brother.

  • А) taller than
  • Б) as tall as
  • В) not such tall as

6. Choose the correct prefix in each case.

We __packed as soon as we got to the hotel, then we went for a walk.

  • А) dis-
  • Б) mis-
  • В) un-

7. What is the superlative of ugly?

  • А) the uggliest
  • Б) the uglyest
  • В) the ugliest

8. What tenses are the following sentences?


The people had not been warned by the coastguards.

  • А) Present Perfect
  • Б) Simple Past
  • В) Simple Present
  • Г) Past Perfect

9. Choose:

Can you turn the music ___ ? This is my favourite song.

  • А) up
  • Б) down
  • В) off

10. Which is correct?

  • А) a) Pass out (=distribute) these forms!
  • Б) b) Pass these forms out!
  • В) c) Both are correct.

11. Choose the correct prefix in each case.

That bill can't be right. I think he __charged me.

  • А) over-
  • Б) re-
  • В) mis-

12. Choose:

We are ______________ eggs. Shall I buy some?

  • А) away from
  • Б) out of
  • В) outside of

13. Which is correct?

  • А) We took after breakfast off.
  • Б) We took off after breakfast.
  • В) Both are correct.

14. Choose the correct form of the verb:

Teresa was writing with the light ______ .

  • А) burning
  • Б) burnt
  • В) being burnt

15. Choose the correct form of the word:

Mine is _________ car on the block.

  • А) the eldest
  • Б) older
  • В) the oldest

16. Which is correct?

  • А)
    a) Thomas’ grandfather passed away last month.
  • Б)
    b) Thomas’ grandfather passed last month away.
  • В) c) Both are correct.

17. Choose:

I wanted to squeeze _______________ the girls, but they sat too close so I had to sit ____________ them.

  • А) among/across
  • Б) between/beside
  • В) by/with

18. Choose:

I dropped ___ of Science because it was too difficult.

  • А) out
  • Б) down
  • В) back

Районная олимпиада по английскому языку (10 класс) - ответы

Номер заданияПравильный ответ
1 В
2 А
3 А
4 Б
5 Б
6 В
7 В
8 Г
9 А
10 В
11 А
12 Б
13 Б
14 В
15 В
16 А
17 Б
18 А