Школьная олимпиада по английскому языку 9 класс

Школьная олимпиада проходила в мае 2014 года, в ней приняло участие 3424 учащихся с разных уголков нашей страны и ближнего зарубежья, и 65 из них стали финалистами.

Эта олимпиадные задания предлагаются учителям английского языка и родителям школьников. Они могут быть использованы на уроках по английскому языку для 9 класса и во внеурочной деятельности.

Представленный комплект вопросов помогают проверить не только знания учебного материала, но и повторить знания и повысить познавательный интерес к предмету. Работа содержит таблицу правильных ответов и критерии оценивания.

1. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity.

We _____ waited, they didn’t come.

  • А) didn't need to
  • Б) didn't have to
  • В) needn't have 

2. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity. 

You _____  a ticket. I had an extra one just in case.

  • А) needn't have bought
  • Б) didn't need to buy
  • В) needn't to buy
  • Г) didn't have to buy

3. Choose the correct form of the verb:

My friend Moira stopped ... whole milk because she is on a diet. 

  • А) to buy
  • Б) buying
  • В) buy
  • Г) to be bought

4. Choose the best answer for each sentence

You _______ come here again or I’ll report you to the police!

  • А) shouldn’t to
  • Б) ‘d better not
  • В) oughtn’t to

5. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

______ you wait in another room, please.

  • А) must
  • Б) would
  • В) shall

6. Choose the best answer for each sentence

I _______write an article on English grammar tonight, but I have a bad headache.

  • А) had better
  • Б) ought
  • В) should

7. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

You_____ leave this house immediately.

  • А) must
  • Б) would
  • В) are

8. Choose the most appropriate answer expressing request

Would you mind if I _________ your dictionary for an hour or so?

  • А) would borrow
  • Б) will borrow
  • В) borrowed

9. Choose the most appropriate answer to express strong probability, expectation or logical assumption.

They live in a very big house. They _______ rich.

  • А) must be
  • Б) are
  • В) should be

10. Choose the correct form of the verb:

She wouldn't have yawned the whole day if she _______ late last night.

  • А) doesn't stay up
  • Б) didn't stay up
  • В) Hadn't stayed up

11. Choose the most appropriate answer expressing request

_________ you open the window, please?

  • А) can’t
  • Б) will
  • В) could

12. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity.

There are plenty of tomatoes in the fridge. You _____ buy any.

  • А) needn't
  • Б) don't need to
  • В) don't have to

13. Which of the following sentences is correct?

  • А) I ought to not go.
  • Б) I ought not to go.
  • В) I don′t ought to go.
  • Г) I ought to don′t go.

14. Choose the most appropriate modal verb for each sentence.

You_____ stay in your room because I say so.

  • А) should
  • Б) would
  • В) will

15. Choose the correct modal verb:

She________________ leave home at eight every morning.

  • А) have to
  • Б) has to
  • В) must 
  • Г) need

16. Fill the spaces in the following sentences by inserting one of the modal verbs expressing the absence of necessity. Note that in some sentences more than one variant is possible.

He _____ ________ yesterday, so he went to the movies with us. 

  • А) didn’t have to study
  • Б) didn’t need to study
  • В) needn't study
  • Г) needn't have studied

17. Choose the correct verb form to complete the sentences.

The sign says, “No parking”. That means you _______ to leave your car here.

  • А) mustn’t
  • Б) cannot
  • В) don't have to

Школьная олимпиада по английскому языку (9 класс) - ответы

Номер заданияПравильный ответ
1 В
2 А
3 Б
4 Б
5 Б
6 В
7 А
8 В
9 А
10 В
11 В
12 А
13 Б
14 В
15 Б
16 АБ
17 Б